mE:: mYsELf::mInE

My photo
KoTa bHaru,BaNdAr sRi dAmAnSaRa, KL (Sngor),Kelantan, Malaysia

Monday, August 23, 2010

awl kehamilan...

sy menyedari ttg kehamilan dr ini sms kandungan berusia br 4 mngu...
yep..mash terlalu br...perubahan pada diri memng jelas kelihatan...
mudah penat...makan then muntah...and period memng lmbat dtg menyapa...
:)
bl dikhabarkan kepada en suami ttg semua perubahan yang berlaku pada dr sy, ditmbah lgi kptsan pgnancy test ---> +ve..
beliau mmg x sbr2untuk pulang ke kg n bwk sy ke klinik...

even blm cek di klinik tp sy dah mula mencari susu ibu mengandung....n susu y mnjadi pilihan ialah Enfamama A+...sgt eksaitedd okey..heeee

blk je en suami ke kb, pg2 esok trs ke klinik...tapi..
pada perjumpaan dr yang pertama mmg agk menyedihkan....bayangkan usia kndungn masih lg baru----->4 mngu tym pg cek tu...dan after di scan secara 3d, mmg x nmpk pape...sampaikan dr gtaw y ada 3 kemungkinan...

1: pgnnt luar rahim ..nauzubillah....
2: ada mslh dgn kitaran haid aka pnykit len
3: x pgnnt.....

knyataan "x pgnnt" tu sgt menyakitkan ati...hinggakan sy n suami membeli satu lgi pgnncy test u diuji bt kali ke2...dr jg menyarankan kami dtg lg 10 hari kmudian....untuk pengetahuan, dr yang kami jmpa ni mmg dr pakar dalam perbidanan dan sakit puan n artikel dia slalu kuar paper------> DR. Shah Reza Johan Noor....

dalam tempoh hmpir 3 mngu kami ke klinik reza (klinik dr shah reza) tu plak...n masa di scan tu Tuhan je taw betapa gembiranya melihat ketulan daging yang ada dlm perut....muke en suami mmg berubah gler....x terkelip mata melihat skrin monitor dr tu...memndangkan kami wat scan 3d,so mmg nmpk sebijik2....alhamdulillah...syukur sgttt.....x terkata2 bl dr mengucapkan thniah....terasa kami bagaikan berada dalam dunia fntasi n hanya berdua shj ketika itu...:)

skrg bl da sumenya sdh dicnfem, pelbagai persediaan zhir dan batin perlu dibuat...
antaranya:

1: bykkan bc Al-Quran espcly surah yassin, kursi
2: baca surah Luqman, Maryam and surah Yusuf...
3: bykkan bersedekah
4: mendoakan kesejhteraan kndungan....

dan mcm2 lagi....

apa yang dilistkan di atas adalah perkara yang perlu diutamakan...
insyALLAH mmpu u melksanaknnya....

mama n bby pon da x sbr nk tngu papa blk bacakan kt surah yassin b4 tdo ni....:)

smg ank kami menjadi ank yang soleh dan tergolong dalam golongan mukmin sejati...insyALLAH...

3 comments:

dd dudu said...

waaah dup dap dup dapp

saya baca pun hepi ;)

congrats to both of u ;)

nOor aNIes said...

heee....tenks...x lm lg miss dd dudu akn lalui bnda y sm....:)

Bidadari Fiza said...

comeynyaaaaaaaa.......